Japonsko se chce bránit proti antidumpingovým opatřením USA

Ženeva - Japonsko se chce bránit proti nepopulárním antidumpingovým opatřením Spojených států. Země již požádala Světovou obchodní organizaci (WTO) o souhlas k uvalení mimořádných cel na americké zboží až za čtvrt miliardy dolarů za rok ( v přepočtu přibližně 4,4 miliardy Kč).

Americký přístup se označuje jako zeroing (vynulování) a zavádí odvetná cla na dovoz zboží, jehož ceny jsou podle Washingtonu dumpingové. Proti tomuto postupu je ale všech 151 ostatních členských států WTO a proces se již v několika případech na poli organizace právně prověřoval.

Poslední rozhodnutí odvolací komise ve věci sporného antidumpingového cla padlo v lednu loňského roku. Spojené státy se měly podle něj podrobit pravidlům Světové obchodní organizace nejpozději do 24. prosince 2007. Zatím ale na svém postupu nic nezměnily.

O dalším možném postupu, který Tokio v záležitosti navrhlo, se bude na půdě WTO jednat 21. ledna. „Předložili jsme žádost o souhlas k odvetě,“ informoval jeden z diplomatů japonské mise. „Vidíme to tak, že se Spojené státy nepodrobily rozhodnutí WTO,“ dodal.

Při takzvaném zeroingu se přihlíží pouze k dovozním cenám, které jsou nižší než na trhu v zemi výroby, a přehlíží se podobné zboží, jež v zemi výroby stojí víc. Kritici amerického postupu proto říkají, že antidumpingová cla jsou nespravedlivě vysoká. Opatření v minulosti vyvolalo vášnivé spory během jednání o liberalizaci světového obchodu.

Odvolací komise WTO se proti americké metodě opakovaně postavila. Washington ale její postupy a závěry zpochybňuje a naopak chce, aby jeho antidumpingovou metodu nová pravidla katarského kola posvětila. Obchodní experti ale říkají, že USA budou při prosazování svého záměru těžkou pozici kvůli desítkám prohraných sporů u odvolací orgán a téměř všeobecné opozici ostatních členů organizace.