Telefónica zákazníkům zlevní datový roaming

Praha - Telekomunikační skupina Telefónica letos sníží v některých evropských zemích ceny za datový roaming o více než 40 procent. Změny, které se týkají i zákazníků v Česku, by měla firma zavést před letošní letní sezonou. Řekl to mluvčí Telefóniky O2 Martin Žabka.

Vedle zákazníků Telefóniky z Česka se budou moci levněji v zahraničí připojovat k internetu a posílat SMS zákazníci ze Španělska, Británie, Německa a Irska. V rámci navrhovaného balíčku by měly náklady na odeslání textové zprávy odkudkoli v rámci Evropské unie klesnout na maximálně 0,32 eura bez DPH (zhruba 8,3 koruny). Příjem SMS má být zdarma. Přístup k internetu kdekoliv na světě by měl stát jedno euro (zhruba 25,9 Kč) za megabyte přenesených dat.

Minulý rok přistoupila Telefónica i ostatní evropští operátoři k výraznému snížení cen za hlasový roaming. Donutila je k tomu Evropská komise, která se rozhodla od poloviny roku ceny regulovat. Telefónica nabídla tarify My Europe, které snižují cenu volání a zároveň neobsahuje poplatky za příjem hovorů v zahraničí.