Koruna posílila na nový rekord 17,32 Kč/USD

Praha - Koruna dosáhla na nový rekord k dolaru, když zpevnila o sedm haléřů na 17,32 CZK/USD. Vůči evropské měně se jí na nový rekord dosáhnout nepodařilo, i když posílila o pět haléřů na 25,85 CZK/EUR. Vyplývá to z informací serveru Patria Online.

„Za posílením koruny, respektive oslabením americké měny stojí očekávání, že slabé čtvrtletní výsledky amerických bank podpoří pravděpodobnost snížení úrokových sazeb Fedu,“ uvedl analytik Komerční banky Miroslav Frayer. „Dolar (k euru) je již jen krůček od historicky nejslabší úrovně, když se jeho kurz pohyboval těsně nad 1,49 USD/EUR,“ uvedl analytik Vladimír Pikora z Next Finance.

„Pokud se objeví pozitivní data amerického maloobchodu, znamenalo by to nižší snížení úrokových sazeb FEDu a mohlo by to zmírnit pohyb kurzu dolaru vůči euru a tím pádem i koruně,“ myslí si Jaromír Šindel, analytik Citi Bank.

Koruna dnes podle něj dosáhla i dalšího rekordu. „K britské libře jsme se dnes dostali těsně pod psychickou bariéru 34,00 CZK/GBP. Za půl roku tak koruna k libře posílila o více než 19 procent,“ uvedl Pikora.

Experti se shodují, že koruna je nadhodnocena, ochlazení ale přijde až za několik týdnů až měsíců. Očekávaná protiinflační reakce centrální banky podnítí další zájem o korunu.