Sněmovnu čeká schvalování novely spotřebních daní

Praha - Poslance čeká v úterý odpoledne mimořádná schůze a spolu s ní schvalování vládní novely zákona o spotřebních daních a dalších zákonů. Novela má zabránit daňovým únikům při výrobě biopaliv, zejména při přimíchávání lihu do benzinu. Podle dosavadních informací novela zřejmě projde.

Biolíh se povinně přimíchává od začátku roku. Jak ale již dříve upozornilo ministerstvo financí, za současného stavu zákonů a vyhlášek hrozí daňové úniky. Proto vláda do sněmovny poslala novelu, která jim má zabránit.

Poslanecký klub KSČM bude pro a podpoří i pozměňovací návrhy, které podali poslanci této strany, potvrdil ČTK místopředseda KSČM Jiří Dolejš. Novelu pravděpodobně podpoří i sociální demokraté, ale definitivně se rozhodnou až po úterním jednání poslaneckého klubu, uvedl stínový ministr průmyslu ČSSD Milan Urban.

Účinnost novely by měla podle vládního návrhu nastat k 1. únoru. Do té doby by ji ale musel ještě stihnout schválit Senát a podepsat prezident. Někteří poslanci proto navrhují, aby vstoupila v účinnost první den v měsíci po vyhlášení ve sbírce zákonů.

Povinnost přimíchávat líh do benzinu se vztahuje k celoročnímu objemu pohonných hmot uvedených na trh. Přimíchávání průběžně kontrolují celníci. Buďto odebírají vzorky pohonných hmot nebo kontrolují doklady a evidenci. Za nevedení evidence, kterou stanovuje zákon o ochraně ovzduší, může celní správa uložit pokutu až do dvou milionů korun, sdělil ČTK mluvčí ministerstva financí Ondřej Jakob.

Zda výrobce nebo distributor splnil povinnost přimíchat minimální množství biosložky do pohonné hmoty, lze ale zkontrolovat až poté, co skončí kalendářní rok. Za každý nepřimíchaný litr mu úřady mohou doměřit poplatek 75 korun.

Jedním z pozměňovacích návrhů je například osvobození nafty pro vodní dopravu od spotřební daně. Výjimka by se neměla vztahovat na rekreační plavidla. Ministerstvo financí proti tomuto návrhu, který vzešel ze sněmovního rozpočtového výboru, nemá z věcného hlediska námitek. Poukazuje ale na to, že toto opatření by musela schválit Evropská komise, což by mohlo zpozdit účinnost novely. Další pozměňovací návrhy jednotlivých poslanců se týkají hlavně navýšení podílu biosložek v pohonných hmotách.

Jak ale uvedla páteční Mladá fronta Dnes, proti navyšování podílu biopaliv jsou výrobci klasického benzinu a nafty. Podle deníku chtějí proti posílení biosložek ve sněmovně lobbovat.