Mladoboleslavská Škodovka loni prodala rekordních 630 tisíc aut

Mladá Boleslav - Automobilka Škoda loni prodala na všech svých trzích rekordních 630 032 vozů. Meziročně se tak objem vyřízených dodávek zvýšil o 14,5 procenta. Nejprodávanějším modelem loňského roku se stala řada Octavia.

Regionem s nejvyšším odbytem zůstala pro Škodu Auto tradičně západní Evropa. Automobilka zde prodala zákazníkům více než 327 tisíc vozů. Tržní podíl v této oblasti se tak zvýšil na 2,2 procenta. Komplikace činilo pouze prudké smrštění německého trhu, který se celkově oproti loňskému roku propadl o 9,2 procenta. Škodovka však i přes komplikace pozici na německém trhu obhájila a posílila svůj podíl na 3,8 procenta.

Očekávání výrobce překonal zejména čínský trh. Prodej modelu Octavia tam automobilka zahájila teprve v červnu, přesto čínští zákazníci koupili do konce roku více než 27 tisíc vozů. Velmi příznivý byl rovněž vývoj v Rusku, kde se podařilo prodej oproti roku 2006 zdvojnásobit.

Škoda Auto je největším výrobcem automobilů v Česku. Významná je také svou dlouholetou tradicí, která sahá až k výrobě jízdních kol Václavem Laurinem a Václavem Klementem započaté v roce 1895. Kromě České republiky má Škodovka své výrobní závody v Indii, Číně, Rusku, Kazachstánu, Bosně a Hercegovině a na Ukrajině.