Falcon Capital získal obří zakázku u Kaspického moře

Praha - Firma Falkon Capital, která se podílela na urovnání ruského dluhu České republice a údajně na tom vydělala miliardy korun, nyní bude investovat v ruské Kalmycké republice do obřího parku větrných elektráren. Píše to dnešní Mladá fronta Dnes. Celková hodnota investice má být podle MfD až 1,5 miliardy eur (zhruba 40 miliard korun), elektrárny se budou vyrábět v Česku, konkrétně v ČKD Nové Energo.

Šéf Falkonu Jozef Čimbora MfD potvrdil, že na menší část projektu firma použije peníze pocházející i z tzv. deblokace ruského dluhu, většinu chce financovat úvěrem od státní České exportní banky (ČEB), ale i komerčních bank.

Výše úvěru u ČEB má být podle MfD 100 milionů eur (2,6 miliardy korun). „Předpokládáme, že to bude uzavřeno brzy, ještě v prvním čtvrtletí tohoto roku. Jsme za tento projekt velice rádi, jednak proto, že jde o obnovitelné zdroje, jednak že v Rusku uspěla česká firma,“ řekla MfD náměstkyně ČEB Miroslava Hrnčířová.

Příjemcem peněz má být speciálně pro tuto investici založená dcera Falconu, firma Alten se sídlem v Rusku. „Nová firma byl požadavek ČEB, sídlo v Rusku je z důvodu daňových slev,“ uvedl Čimbora.

V Kalmycku se má v první etapě do roku 2009 postavit park 42 větrných elektráren o výkonu 150 megawatt. Pak by měly přijít na řadu další čtyři takové parky a jejich celkový výkon má dosáhnout 600 MW, což je zhruba třetina Temelína. „Dvě větrné elektrárny už jsme koupili a jsou tam,“ řekl MfD Čimbora.

Celou transakci už loni posvětil vicepremiér Ruska Dmitrij Medveděv, když se za jeho přítomnosti podepsala dohoda o investici s Falkonem, ČKD, ČEB a Kalmyckem. Před pár týdny Rusko zařadilo projekt na seznam svých priorit.

Falkon Capital byl založen před 13 lety v Praze a delší dobu se o něj zajímala i rozvědka. Podle posledních informací ho z 95 procent vlastní švýcarská společnost Magchim, zbylých pět procent je v rukou Čechů, píše Mladá fronta Dnes.