Na tabákové dani stát loni vybral rekordních 47 miliard korun

Praha - Ani loňské nejvyšší jednorázové zdražení cigaret nezabránilo kuřákům omezit spotřebu. Do státní kasy nakonec přiteklo o 8 miliard víc, než se plánovalo, když stát na spotřební tabákové dani vloni vybral rekordních 47 miliard korun. Mimo jiné i díky tomu, že se obchodníci báli jejího letošního růstu a mohutně se předzásobili.

Kvůli plánovanému navýšení spotřební daně od 1. ledna 2008 se firmy na konci roku předzásobily, a daně tak zaplatily ještě do loňského rozpočtu. V listopadu přitom ministr financí Miroslav Kalousek (KDU-ČSL) poslancům vyčítal, že zdražení cigaret vloni odložili o dva měsíce: „Svěží vítr zavál Sněmovnou a datum bylo posunuto, což znamená desetimiliardový výpadek, který u tohoto inkasa nikdo nevybere.“

Navzdory dalšímu zvýšení daní kvůli vládní reformě však může předzásobení cigaretových skladů znamenat výpadek v letošních daních. „Čekáme tam velký zpožděný efekt, a to 4 až 8 měsíců, čili až potom se to projeví ve státním rozpočtu,“ potvrzuje analytik Raiffeisenbank Aleš Michl. I podle ekonomů už letošní rok nebude rekordní. Stát vybere na spotřebních daních méně, a to nejen kvůli zmíněnému předzásobení firem.

Po doprodání zásob cigarety podraží dokonce více, než po Česku chce Evropská unie. U nejlevnějších značek se cena jedné krabičky zvýší ze 49 na 56 korun, což může znamenat pokles prodeje. „Predikujeme, že se spotřeba sníží o 1,5 procenta,“ předpokládá jednatel Imperial Tobacco Kamil Provazník.

Stát se však s případným poklesem výběru daní smířit nechce, což potvrzuje náměstek ministra financí Peter Chrenko: „Do budoucna budeme spíše uvažovat o postupném zvyšování spotřebních daní, abychom předcházeli výpadkům.“ Ani letošní zdražení však podle ministerstva financí na výběr daně nebude mít vliv. Počítá s tím, že nakonec vybere odhadovaných 45 miliard korun.