Loni se na světě prodalo 270 milionů PC

Praha - Celosvětový prodej osobních počítačů stoupl v minulém roce o 13 procent. Lidé koupili více než čtvrt milionu přístrojů. Pozici lídra si udržela společnost Hewlett-Packard, prodala o třetinu počítačů víc než před rokem. Růst prodeje táhnou především domácnosti.

Loňský rok byl pro výrobce počítačů úspěšný na rozvojových trzích - ve východní Evropě, na Blízkém Východě, v Africe nebo Asii. „Za nárůst může mimořádný zájem o notebooky a digitální zábavu obecně,“ zpozoroval redaktor časopisu Chip Pavel Trousil. Naopak trh ve Spojených státech a západní Evropě stagnoval. Západní trh je v těchto kategoriích už saturován. „Poprvé v historii se prodalo více přenosných, než stolních počítačů,“ upozornila IT analytička Dana Bérová. „V ČR jsou ale notebooky na čele už delší dobu,“ doplnil Trousil.

„Podíl notebooků bude neustále růst. Kde se ten podíl zastaví, to nelze předvídat,“ zahleděl se do budoucnosti Trousil. „Spotřebitele nejvíce zajímá výkonnost a kompatibilita počítačů s dalšími elektronickými zařízeními,“ shrnul. Upozornil také na tzv. vlnu Green PC, kdy výrobci akcentují energetickou úspornost svých přístrojů.

„Prodej počítačů souvisí s růstem ekonomiky, a protože celosvětově ekonomika stále roste, roste i prodej počítačů,“ myslí si Bérová. Nejlépe se dařilo společnosti Hewlett-Packard. Druhou nejprodávanější značkou je Dell a třetí skončil Acer. „Do popředí se dere společnost Acer, koupila například americkou společnost Gateway,“ upozornil na „tygra trhu“ Trousil.