Ve vedení Ingosstrachu smí být jen Rusové, PPFI to napadne u soudu

Moskva - Mimořádná valná hromada velké ruské pojišťovny Ingosstrach, v níž má podíl společnost PPF Investments (PPFI) českého podnikatele Petra Kellnera, dnes mimo jiné schválila, že ve správní radě firmy mohou být jen ruští občané s ekonomickým či finančním vzděláním a nejméně tříletou praxi v pojišťovnictví. ČTK to dnes řekl ruský právník PPFI Julij Taj. Právníci zastupující v Rusku PPFI jsou rozhodnuti výsledky dnešní valné hromady napadnout u soudu.

„Hlasovali jsme proti, ale k přijetí těchto bodů stačí prostá většina. Tu my nemáme,“ podotkl právní zástupce PPFI, která přes tři společnosti kontroluje 38,5 procenta akcií druhé největší pojišťovny v Rusku. Vedení Ingosstrachu i majoritní vlastník společnost Bazovyj Element (Basic Element) ruského podnikatele Olega Děripasky se ale s příchodem zahraničního investora odmítají smířit a obě skupiny spolu vedou tvrdou právní válku.

Dnešní pokus majoritního vlastníka je podle Taje snahou dostat ze správní rady ředitele, kteří jsou k PPFI loajální. Spolumajitelé PPFI jsou Češi, nové pravidlo by tedy zamezilo jejich osobnímu příchodu do vedení. Firmy, přes které PPFI v Rusku podíl v pojišťovně získalo, nezastupují finančně vzdělaní manažeři, ale například právnička. „Osoby, které by nové podmínky splňovaly, samozřejmě můžeme najít, ale z principu nebudeme souhlasit s diskriminací,“ uvedl Taj.

„V současnosti je rozhodnutí správní rady pouze informativní a nemá právní dopad. Ale až se bude 3. března řešit nové složení správní rady, už by to mohlo mít pro nás určité nepříjemné důsledky. To je vše, co k tomu mohu říci,“ dodal právník PPFI.

Na 14. února bylo prozatím odloženo projednávání nejdůležitější právní bitvy mezi PPFI a Děripaskovými lidmi. Už loni v listopadu moskevský arbitrážní soud znemožnil předběžným opatřením zvýšení základního kapitálu ruské pojišťovny, a tím faktické znehodnocení podílu PPFI v ní. O podstatě sporu, tedy zda měl majoritní vlastník právo základní kapitál Ingosstrachu zvýšit a zda o tom minoritního vlastníka dostatečně informoval, ale soud zatím nerozhodoval.