Sněmovna přijala výroční zprávu o hospodaření České televize

Praha - Sněmovna dnes schválila výroční zprávu o hospodaření České televize za loňský rok. Předchozí zprávu - o činnosti ČT - přitom v červnu neschválila, což vyvolalo spekulace o tom, že poslanci se chystají odvolat Radu ČT. Pokud totiž dolní komora neschválí zprávu televizní rady dvakrát po sobě, může ji podle zákona o ČT odvolat.

Materiál dnes prošel sněmovnou relativně hladce. Pro bylo 80 ze 116 přítomných poslanců. Proti zprávě se vyslovil podle elektronického záznamu hlasování šéf Strany zelených Martin Bursík, předsedkyně sněmovního klubu této strany Kateřina Jacques a Josef Řihák z ČSSD. Někteří další poslanci se hlasování zdrželi.

Ve výroční zprávě o hospodaření ČT se například uvádí, že příjem ČT z televizních poplatků dosáhl v roce 2006 celkem 4,1 miliardy korun a další více než miliardu získala televize za vysílání reklamy. Za loňský rok televize vykázala vyrovnaný výsledek hospodaření.

Sněmovna dnes schválila i výroční zprávu o hospodaření Českého rozhlasu. Poslanci projednali také zprávu o činnosti a hospodaření České tiskové kanceláře, kterou vzali na vědomí.

Ještě na této schůzi by dolní komora mohla volit pět nových členů Rady ČT, kterou tvoří v plném obsazení 15 členů. Poslanci volbu v minulých měsících odkládali, zřejmě právě kvůli tomu, že nad radou se vznášela teoretická hrozba odvolání.