Nejdražší firma na světě je z Číny

Praha - Americké společnosti už podle Lidových novin nevévodí celosvětovému žebříčku firem s největší tržní hodnotou. Dramatický nárůst v posledních letech zaznamenávají firmy z Číny a Evropy, píšou LN s odvoláním na žebříček konzultantské společnosti Ernst & Young.

 

Podnikem se zdaleka nejvyšší cenou na světě byla ke konci roku 2007 společnost PetroChina, jejíž tržní hodnota dosahovala 724 miliard dolarů (přibližně 12,9 bilionu korun). Druhá v pořadí, rovněž těžařská firma Exxon Mobil má hodnotu 512 miliard dolarů (přibližně 9,1 bilionu korun).

V žebříčku stovky největších firem na světě počítaném podle tržní hodnoty je deset čínských společností. USA jich mají 32 a Británie 11. Trend podle LN navíc hovoří pro Čínu. Hodnota čínských podniků v rámci skupiny 100 nejdražších společností světa se během roku více než zdvojnásobila (nárůst o 123 procent), zatímco burzovní hodnota amerických společností zahrnutých do této skupiny klesla o desetinu.

Žebříček vedou energetické a zpracovatelské podniky. Z těchto odvětví jich do Top 100 největších podniků podle tržní kapitalizace spadá 29, oproti předminulému roku, kdy jich bylo jen 18.

Postupně vypadávají naopak telekomunikační společnosti, kterých je 12, což je o pět méně. Oproti roku 2006 nejvíce ztrácely banky. Například Citigroup přišla skoro o polovinu své tržní hodnoty. Naopak na opačné straně žebříčku se nacházejí převážně těžařské a naftařské firmy, které svou tržní kapitalizaci dokázaly až mnohonásobně zvýšit. Dobře si vedly například i Apple a Google, které rovněž dokázaly svou hodnotu zvýšit, píšou dnešní Lidové noviny.