Dva kontroverzní čínské vozy získaly povolení k prodeji v EU

Frankfurt - Dva kontroverzní modely vyráběné čínskými automobilkami získaly povolení k prodeji v Evropské unii. Informoval o tom o víkendu list Automotive News Europe s odvoláním na mluvčího německého dovozce China Automobile Deutschland. Dodal, že automobily by mohly vstoupit na evropský trh již příští měsíc.

Povolení podle mluvčího získal model UFO společnosti Zhejiang Jonway i model CEO firmy Shuanghuan Automobile. Oba modely jsou kontroverzní, protože připomínají vozy konkurenčních automobilek. UFO se podobá sportovně-užitkovém automobilu RAV4 japonského Toyoty a CEO modelu X5 německého BMW, píše agentura Reuters.

Firma BMW, která již loni zahájila právní kroky proti prodeji modelu CEO, podle listu stále doufá, že se tento automobil na evropský trh nedostane. Toyota však právní kroky k zablokování prodeje modelu UFO neplánuje.

Přední světové automobilky se stále více obávají levné konkurence ze strany čínských rivalů. Zhruba v březnu by se měly začít čínské automobily prodávat i na českém trhu. Skupina Antonína Charouze bude v tuzemsku zatupovat čínskou automobilku Brilliance a počítá s nabídkou minimálně tří modelů.