Centrální banka USA snížila úroky nejvíce za 23 let

Washington - Americká centrální banka (FED) dnes nečekaně snížila svou základní úrokovou sazbu o 0,75 procentního bodu na výslednou hodnotu 3,5 procenta. Největším snížením úroků za posledních 23 let se FED snaží podpořit americkou ekonomiku, a odvrátit tak hrozící hospodářskou recesi.

O snížení úrokových sazeb rozhodli nejvyšší činitelé banky na mimořádné telefonní konferenci, která proběhla v noci na dnešek v reakci na pondělní prudký propad světových burz. Ten způsobily právě obavy investorů z nastupující ekonomické recese ve Spojených státech.

Světové akciové trhy reagovaly na dnešní krok americké centrální banky oživením. Západoevropský akciový index FTSEurofirst 300, který se po pondělním propadu ocitl nejníže od listopadu 2005, přešel z poklesu do růstu. Klíčový americký Dow Jonesův index však přesto zahájil dnešní obchodování poklesem o bezmála čtyři procenta. Podle odborníků ale pouze doháněl pondělní propad, kterému se americké trhy vyhnuly díky svátku. Prudkým poklesem reagoval také kurz amerického dolaru.

Recesi americké ekonomiky předpovídají někteří analytici již od loňského léta, kdy se do problémů dostal tamní trh s hypotékami. Nepomohlo ani páteční zveřejnění záměrů prezidenta George Bushe, který oznámil, že se chystá hospodářství Spojených států podpořit finanční injekcí ve výši až 150 miliard dolarů.

Předseda Mezinárodního měnového fondu (MMF) Dominique Strauss-Kahn se nechal po pondělní schůzce s francouzským prezidentem Nicolasem Sarkozym slyšet, že světová ekonomika se nachází ve vážné situaci. Podle Strausse-Kahna se problémy mohou dotknout i takzvaných rozvíjejících se trhů, které zatím zaznamenávají silný růst. Do této skupiny zemí patří i státy střední a východní Evropy, včetně České republiky.