Z členství v Evropské unii Česko profituje, ale ne finančně

Praha - "Na Evropské unii vyděláváme, ale neměli bychom příliš hlasitě chrochtat," uvedl na úterním diskusním setkání o výhodách a nevýhodách členství v EU ekonom Jiří Havel. Podle odborníků, kteří se na akci sešli, Česko nezískává díky členství v EU finančně. Z unie totiž čerpá zhruba tolik peněz, kolik do ní vloží. Jako pozitivum přidružení však vyhodnotili například evropskou integraci nebo přístup k zahraničním trhům.

Pokud posoudíme čistou finanční pozici Česka v rámci Evropské unie, vyjde v podstatě nulová bilance. Rozdíl mezi tím, kolik EU platíme a kolik financí od ní naopak čerpáme, není veliký. „Od prvního května 2004 vláda poslala do Bruselu celkem 130 miliard korun, samozřejmě, že jsme z Evropské unie peníze i dostávali. Přišlo zhruba stejně – tedy 130 miliard korun,“ potvrzuje ekonom Petr Mach.

Je tedy jasné, že na členství v EU Česko finančně nevydělává. Čerpání evropských peněz z operačních programů je navíc příliš složité a zdlouhavé. Česko pořádně ani neumí takové peníze získat, nevyužívá evropských fondů stoprocentně.

Jako přínos přidružení České republiky k Evropské unii proto odborníci vidí evropskou integraci. Pozitivně hodnotí i implementaci evropského práva. Po vstupu získala ČR důvěru zahraničních investorů, což vedlo ke snížení nezaměstnanosti.

Lidé podle průzkumu společnosti Faktum Invenio vnímali EU v době vstupu ČR v roce 2004 jako organizaci, která zajistí právo a pořádek po celé Evropě, velmi pozitivně hodnotili i vidinu svobody pohybu. Dnes vnímají Evropskou unii jako instituci, která přináší jistotu bezpečí, garanci volného pohybu za prací i při cestování. Současně lidé ale považují unii za odcizenou byrokratickou instituci, která mnohdy vynáší nesmyslná nařízení.