Společnost Rio Tinto odmítla nabídku na převzetí od BHP Billiton

Sydney/Peking - Nadnárodní těžební koncern Rio Tinto dnes opět odmítl nabídku na převzetí, kterou mu předložil jeho hlavní konkurent BHP Billiton. Spojením firem by vznikla jedna z největších těžařských společností na světě, čehož se bojí Čína, která od obou firem odebírá polovinu potřebného uhlí a železné rudy. Zvažuje proto podání konkurenční nabídky na převzetí Rio Tinto.

O koupi britsko-australské Rio Tinto budou podle čínského týdeníku China Business společně usilovat státní fond China Investment Company, ocelárny Baosteel a několik menších státem kontrolovaných podniků. Za firmu nabídnou akcionářům 200 miliard dolarů, což je přibližně o 60 miliard víc než BHP Billiton. Ta navíc nabídla akcionářům Ria Tinta vlastní akcie, což je pro ně méně atraktivní než hotové peníze. Hodnota nabídky je totiž závislá na kurzu cenných papírů.

Čína ale nemá podle odborníků velkou šanci na získání těžařské firmy. Tento názor potvrdil v rozhovoru pro ČT24 i analytik společnosti Cyrrus Marek Hatlapatka: „Těch zájemců je více, ale já předpokládám, že právě spojení BHP a Rio Tinto je momentálně asi nejpravděpodobnější.“

Pokud by BHP Billiton svůj záměr zrealizovala, vznikla by obří společnost s tržní kapitalizací okolo 350 miliard dolarů, která by mohla snadno ovlivňovat těžbu a obchod s železnou rudou, mědí a hliníkem. BHP i Rio Tinto totiž patří mezi tři největší těžařské společnosti světa.