Fed výrazně snížil odhad růstu ekonomiky USA na příští rok

Washington - Růst americké ekonomiky se příští rok zpomalí na 1,8 až 2,5 procenta z letošních asi 2,5 až tří procent. Ve své prognóze to uvedla americká centrální banka (Fed), která tím prudce snížila svůj červnový odhad růstu, ve kterém předpovídala zvýšení o 2,5 až 2,75 procenta.

Zhoršená předpověď je podle Fedu odrazem napjatých podmínek na úvěrovém trhu a slabosti trhu bydlení, kde se snižuje dostupnost nestandardních hypoték pro rizikovější klienty a tzv. jumbo hypoték, tzn. úvěrů na vyšší sumy peněz. Dalším faktorem jsou rostoucí ceny ropy.

Fed také čeká mírný nárůst nezaměstnanosti z dnešních necelých pěti procent. U inflace, která je nyní nad třemi procenty, však čeká stabilní vývoj. Fed také v nové prognóze naznačil, že chce ve střednědobém horizontu udržovat inflaci měřenou indexem osobní spotřeby v rozmezí 1,5 až 2 procenta.

Fed dosud své cíle v oblasti inflace nezveřejňoval a na rozdíl od řady jiných evropských bank nepřešel na tzv. inflační cílení. O této politice vedení Fed od nástupu nynějšího šéfa Bena Bernanka diskutovalo a nakonec rozhodlo, že v této fázi takovou strategii nezvolí.

Prognózu Fed uzpůsobil kvůli závěrům minulého zasedání měnového výboru Fed z konce října. Tehdy banka snížila základní úrokovou sazbu o čtvrt procentního bodu, na 4,5 procenta; na dvou posledních zasedáních ji tak celkem snížila o tři čtvrtě bodu.

Ze zápisu vyplývá, že říjnové rozhodnutí bylo těsné a že bankéři nakonec přistoupili k redukci úroků proto, že měnové podmínky se staly kvůli problémům na úvěrovém trhu restriktivnější. Členové Fed rovněž vyjadřovali obavy z rozkolísanosti finančních trhů.

Další zasedání měnového výboru Fed se koná 11. prosince. Finanční trhy pokládají pravděpodobnost dalšího snížení úroků na tomto zasedání za poměrně vysokou. Z tohoto důvodu oslabuje americký dolar. Dnes ráno se obchodoval za 17,94 korun.