Pražská burza padá, čeká na zprávu FEDu

Praha - Dění na světových trzích ovlivnilo vývoj i na Pražské burze, uzavírala s větší než 3% ztrátou. Makléři čekají na zasedání americké centrální banky a případné další snížení úrokových sazeb. Odhaduje se až ¾% pokles. Akcie si momentálně hledají své dlouhodobé investory.

Pokles burz dnes nejcitelněji zasáhl asijské trhy, odpoledne následovala Evropa. „Je to logická reakce na posílení burz koncem týdne. Vybírání zisku nyní se dalo čekat,“ komentoval dnešní obchody Jan Langmajer, analytik Atlantik FT.

Trhy počítají se snížením úrokových sazeb FEDu o 0,5 %. „Pokud by se tak nestalo, případně pokud by se objevila nějaká negativní zpráva o vývoji trhu, dají se čekat další prodeje a pokles cen akcií,“ myslí si Langmajer. „Klíčové pohyby ale přijdou až závěrem týdne,“ dodal.

Největší propad mezi českými tituly dnes zaznamenaly akcie Erste, naopak skandál Société Générale výrazně neznehodnotil akcie Komerční banky. Pražská burza dnes oznámila, že od 5. února bude možno obchodovat s akciemi Vienna Inssurance Group, na českém trhu doposud působila prostřednictvím Kooperativa pojišťovny a České podnikatelské pojišťovny.