Tlak na Société Générale se stupňuje

Paříž - Pařížská prokuratura se odvolá proti rozhodnutí vyšetřujícího soudce propustit na svobodu makléře banky Société Générale Jérôme Kerviela. Ten údajně bance způsobil škody za více než 4,8 miliardy eur (asi 125 miliard Kč). Kervielovo propuštění ale vytváří ještě větší tlak na Société Générale, která sama čelí podezření, že z Kerviela učinila jen obětního beránka ve snaze zakrýt ztráty vzniklé jinde.

Dohled nad akciovým trhem banku na Kervielovy podivné transakce upozornil už loni na podzim, a je tudíž záhadou, jak mohlo Kervielovi jeho podvodné obchodování procházet tak dlouho. Největší ranou pro Société Générale je ale zřejmě fakt, že soudce zamítl nejvážnější obvinění, totiž že se Kerviel v bance pokusil o podvod.
Kerviel je tak nyní podezřelý jen z mnohem méně závažným deliktů, hlavně ze zneužití důvěry, narušení počítačové bezpečnosti a falšování dokumentů. Kerviel tak sice může stanout před soudem, ale ze spáchání trestného činu nemusí být vůbec obviněn.
„Nejde zde o žádný podvod, vůbec o žádný podvod. Slovo podvod mnohokrát použil pan (generální ředitel Société Générale Danile) Bouton,“ upozorňuje Kervielův právní zástupce Christian Charriere-Bournazel. „Pan Bouton toho nešťastného člověka vystavil veřejnému lynčování. Hodil ho psům a přitom k tomu neměl důvod,“ dodal.
Société Générale a pařížská prokuratura velmi usilovaly o to, aby byl Kerviel obviněn z podvodu. Société Générale je druhou největší bankou ve Francii a mimo jiné vlastní i českou Komerční banku. V pondělí vyšlo najevo, že krátce před zveřejněním skandálu jeden z manažerů prodal akcie banky v přepočtu za 2,2 miliardy Kč. Případem se nyní zabývá tamní komise pro cenné papíry.
Kerviel se podle prokurátora Jeana-Clauda Marina přiznal, že jednal sám, a že se snažil své transakce zatajovat před nadřízenými. Upozornil však, že interní limity v Société Générale překračují i další makléři.