LEGO slaví padesátiny

Praha - Díky plastovým kostičkám se stal dánský výrobce šestým největším výrobcem hraček na světě. Stavebnice vydělávají stále více, největší zájem je o ně ve Spojených státech. LEGO se vyrábí ve 130 zemích světa, u nás v Kladně.

LEGO v překladu znamená „dobře si hrát“. Tato populární stavebnice, která obsahuje různobarevné kostičky, kolečka a také figurky, dnes slaví 50. výročí od svého vzniku. Geniální na ní je, že se z ní dá postavit cokoliv, co vás napadne. Děti po celém světě si s ní hrají v průměru 5 miliard hodin ročně.

„Princip stavění a kostka samotná v sobě skrývá všechno to, co dítě potřebuje, aby rozvíjelo svou fantazii a tvořivost. Hlavní cílovou skupinou jsou chlapci 5 - 9 let, ale nezapomínáme ani na ty menší,“ uvedla pro Českou televizi marketing manažerka LEGO Trading Lenka Staňková.
Příběh této světoznámé plastové kostičky se datuje už od roku 1932, tehdy dánský truhlář Ole Kirk Christiansen začal vyrábět dřevěné hračky. Po pár letech k nim přidal i plastovou kostičku - LEGO, která se stala okamžitě hitem. Tu si v roce 1958 nechal patentovat. Jedničkou na světě se pak firma stala díky svým minifigurkám s pohyblivýma rukama.

„Pokud už by měly počítačové hry, televize, videa, DVD způsobit odklon dětí někam jinam, tak už by se to dávno stalo,“ myslí si Staňková. Cílem stavebnice je rozvíjet zručnost, motoriku a fantazii dětí - existuje asi 900 milionu kombinací, jak jednotlivé kostky spojit. Díky obrovskému zájmu firma postavila i 4 zábavní parky, Legolandy - tři v Evropě a jeden v USA.