Fast foodů je v ČR na 13 tisíc a je o ně zájem

Praha - V přepočtu více než 22 miliard korun vydělal v posledním čtvrtletí minulého roku největší světový řetězec restaurací s rychlým občerstvením - McDonald´s. A daří se i dalším fast foodům. Ročně se jejich tržby zvyšují v průměru o pět až deset procent. Za chůze si Češi dávají saláty, pizzy nebo japonské sushi.

První restaurace s rychlým občerstvením se v České republice objevila v roce 1992. Během prvního dne přilákala 11 tisíc lidí. Dnes už se ale počet provozovatelů restaurací a stánků s rychlým občerstvením v Česku blíží 13 tisícům. Západní Evropu a Spojené státy ale Česká republika stále ještě nedohnala.

„Lidé mají málo času a více jedí mimo domov, v USA je to extrémní, zhruba polovina stravování probíhá mimo domov, u nás je takto zkonzumováno každé páté jídlo,“ spočítal Tomáš Drtina z Incoma Research. „U spotřebitelů je patrný důraz na biosložku, je důležité třeba i to, odkud se suroviny, ze kterých se rychlé občerstvení vyrábí, přivážejí,“ vypíchl Drtina.

Analytik Patria Finance David Marek k rozdílu mezi USA a kontinentem uvedl: „Český trh je typický tím, že zde není tak ostrá konkurence jako v Americe nebo v západní evropě, přece jen některé velké zavedené společnosti na český trh ještě nevstoupily.“