MMF předpovídá Česku 4,6 procentní růst

Washington - Česká ekonomika bude letos pokračovat v solidním růstu, byť jeho tempo bude pomalejší než loni, uvedl dnes Mezinárodní měnový fond ve zprávě po pravidelných konzultacích s Českou republikou. Pro letošní rok čeká MMF růst hrubého domácího produktu o 4,6 procenta po loňských odhadovaných 5,9 procenta.

Na zpomalení růstu bude mít podle MMF vliv oslabení spotřebního boomu a zvolnění růstu v eurozóně. Loni na podzim MMF předpovídal české ekonomice na letošek růst o 4,5 procenta.

MMF konstatoval, že česká ekonomika vydržela loňské otřesy na finančních trzích bez větší úhony. Finanční turbulence v zahraničí však budou letos pro ekonomiku zřejmě největším rizikem, protože se mohou odrazit v oslabení hlavních exportních trhů. Negativní vliv na export může mít i další posilování koruny, což znamená, že skutečný růst bude proti prognóze spíše slabší než silnější.

MMF ve zprávě ocenil protiinflační kroky České národní banky, která od loňska přitvrzovala měnovou politiku a zvyšovala úroky. Doporučil jí, aby i nadále obezřetně kontrolovala inflační očekávání, protože inflace se bude letos pohybovat výrazně nad cílovou tříprocentní úrovní ČNB. Inflace se podle MMF letos téměř zdvojnásobí na pět procent a usměrňovat inflační očekávání bude důležité i vzhledem k tomu, že ČNB plánuje snížit do roku 2010 inflační cíl na dvě procenta.

MMF pochválil i vládu za rozpočtové hospodaření a reformy. Loňský výsledek veřejných financí byl díky silnému růstu lepší, než se plánovalo. Ředitelé fondu nyní vzhledem k nynější méně příznivé globální situaci a rostoucímu napětí na straně nabídky doporučují, aby vláda udržovala přísnou fiskální politiku a pokračovala ve strukturálních reformách. Přivítali daňové změny namířené ke zvýšení váhy nepřímého zdanění a doporučili jít po cestě fiskální konsolidace dále.

Kurz koruny je podle MMF v zásadě v souladu se stavem české ekonomiky i v souladu s požadavkem vnější stability. Obchodní bilance je příznivá a silná a mírný deficit na běžném účtu je z valné části financován přílivem přímých investic, uvedl fond.

MMF zdůraznil potřebu včasných a komplexních reforem důchodového systému a systému zdravotnictví. V této souvislosti ředitelé přivítali zavedení plateb u lékaře jako krok, který pomůže omezit nadměrnou poptávku.

Český finanční systém považují ředitelé MMF za obecně zdravý. Fond však vybídl vládní úřady dohlédnout na to, aby se v situaci rostoucích úrokových sazeb a cen domů nevršila rizika přílišného zadlužení domácností.