Sněmovna reprezentantů USA schválila plán na podporu ekonomiky

Washington - Americká Sněmovna reprezentantů podle očekávání schválila jasnou většinou plán podpořit slábnoucí ekonomiku souborem daňových úlev a investičních pobídek v celkové hodnotě 146 miliard dolarů. Na podobě plánu se minulý týden dohodli šéfové obou sněmoven Kongresu a prezident George Bush.

Plán Sněmovny reprezentantů počítá s jednorázovou daňovou refundací až 600 dolarů (10.500 korun) pro jednotlivce mimo nejbohatší vrstvy a 1200 dolarů pro manžele plus 300 dolarů na dítě. Další součástí plánu jsou daňové úlevy na podporu podnikatelských investic do obnovy zařízení.

Zákon jde nyní do Senátu, který může schválit odlišnou verzi. Demokrat Max Baucus zde již má připravenu alternativu, která by přiznávala 500 dolarů prakticky všem jednotlivcům, 1000 dolarů párům a 300 USD na dítě. Více by podle této verze dostali důchodci a nezaměstnaní. Bush v dnešním každoročním projevu v Kongresu senátory před výraznějšími změnami plánu varoval.

Stimulační plán má odvrátit hrozící ekonomickou recesi. Ekonomika Spojených států je nyní pod tlakem krize na trhu bydlení a potíží na úvěrovém trhu, které začínají zasahovat i další sektory a podle ekonomů by mohly vyvolat hospodářský pokles. Ten by se negativně odrazil v celé globální ekonomice.

Mezi kongresmany vládne pro stimulační balíček nadšení, protože jim umožňuje předvést se před voliči ve volebním roce v úloze těch, kdo zachraňují ekonomiku a ještě přitom rozdávají peníze. Spolu s prezidentem se bude v listopadu volit i celá Sněmovna reprezentantů a část Senátu.