Papírovými dvacetikorunami půjde platit jen do září

Praha - Papírové dvacetikoruny končí. Rozhodla o tom Česká národní banka. Podle ní už totiž bankovky nikdo nepoužívá, přestože jich mezi lidmi je ještě víc než 5 milionů kusů, to je víc než 106 milionů korun.

Portrét Přemysla Otakara I. nadobro zmizí z našich peněženek. Od prvního září budou v obchodech přijímat už jen třináctihranné mince. „Přestaly se z oběhu vracet, jejich životnost byla velmi krátká, asi rok a půl,“ vysvětlila rozhodnití banky Pavlína Bolfová, tisková mluvčí ČNB.
Nejmenší korunová bankovka přišla do oběhu 20. dubna 1994, v inovované verzi pak o dva roky později. Nejvíc kusů v oběhu bylo na začátku roku 1997, a to přes 43 a půl milionu, potom začal objem klesat. Loni už jich bylo míň než 5,5 milionu.

V bankách bude možné bankovy vyměnit až do konce srpna 2009. Ale ani o později objevené papírové dvacetikoruny lidé nepřijdou. Do roku 2014 je bude přijímat Česká národní banka.

Vedle papírových dvacetikorun přestanou od 1. září platit i padesátníky, poslední haléřové mince v oběhu. O nahrazení papírových padesátikorun banka zatím neuvažuje, i když i ty postupně nahrazuje odolnějšími mincemi.