MasterCard zavede v ČR bezkontaktní platby

Praha - Společnost MasterCard Worldwide zavede v Česku technologii bezkontaktních plateb PayPass, která by v budoucnosti měla nahradit hotovostní peníze. Umožní to dohoda, kterou dnes firma uzavřela se společností Global Payments Europe.

Technologie, kterou v současné době ve 22 státech světa používá více než 20 milionů lidí, má výrazně zkrátit čekání ve frontách. Při platbě zákazník pouze přiloží čip ke čtečce, která platbu strhne. Není třeba hledat hotovost, protahovat kartu terminálem nebo zadávat PIN. Pokud je nákup menší než 500 korun, není nutné ani podepisovat účtenku. Čip lze přitom zabudovat do celé řady zařízení, například do náramkových hodinek, klíčenky, ale i běžné platební karty. Podobná technologie v Japonsku dokonce umožňuje platit mobilním telefonem.

„Myšlenkou je nahradit hotovostní peníze. Tím, že se zkrátí fronty, může dojít až k padesátiprocentním úsporám času,“ vysvětluje Brian Morris z MasterCard Europe. Společnost chce podle něj v Česku systém zprovoznit do konce letošního roku. Záleží prý ale na jednání s bankami.
Největší konkurent MasterCard společnost Visa Europe spustila podobný systém s názvem payWave v Londýně a Istanbulu. Zda ho plánuje zavést i v České republice, zatím firma nezveřejnila.