Některé země podaly námitku proti ochranné známce olomouckých tvarůžků

Praha – O půlnoci končí půlroční lhůta, během které bylo možné vznést námitku proti ochranné unijní známce, která by potvrdila jedinečnost olomouckých tvarůžků. Takové námitky se objevily, Evropská komise teď musí posoudit, zda jsou oprávněné.

Protestní hlasy přišly údajně z Rakouska a Německa, kde se tvarůžky vyrábějí také. Tříapůlroční čekání na ochrannou známku se tak ještě prodlužuje. Komise by měla do deseti dnů seznámit žadatele s námitkami a potom má půl roku na rozhodnutí o dalším pokračování.

„Šance je dobrá, protože komise postupuje na základě technických dat, nebere do úvahy politické souvislosti. Je třeba předpokládat, že tento přístup komise udrží,“ doufá europoslanec Jan Březina.

Česko zatím vybojovalo deset ochranných známek. Koncem týdne by mohl přibýt český kmín a chodské pivo. Olomoucké tvarůžky a karlovarské oplatky patří kvůli sporům s Rakušany a Němci mezi nejsložitější. K získání licence je nutné zaručit že výrobek vzniká v tradiční lokalitě, z místních surovin a k jeho výrobě se používá originální tradiční postup. Všechny tři podmínky jsou podle výrobců tvarůžků splněny.