Ministerstvo financí zrušilo tendr na systém elektronické státní pokladny

Praha - Ministerstvo financí zrušilo zadávací řízení na vybudování Integrovaného rozpočtového systému, který je součástí projektu Státní pokladny. V co nejkratší době plánuje vypsání nového výběrového řízení. Jeho vítěze chce vybrat ještě letos. Budování Státní pokladny, jež by mělo stát 2,5 miliardy korun, se stalo v poslední době terčem kritiky zejména z řad poslanců.

Nový tendr bude od toho původního v mnohém odlišný. Ministerstvo již nepoužije formu soutěžního dialogu, kterou využil jako novinku předchozí ministr financí Vlastimil Tlustý.
„Systém soutěžního dialogu, který ministr financí Miroslav Kalousek převzal, se v průběhu procesu stále více a více ukazoval jako problematický nástroj ideálního výběru,“ informoval dnes úřad.
Soutěžní dialog se může využívat u technicky složitých zakázek, během nichž si má zadavatel v diskusi zakázku vyjasnit. Z dialogu by mělo vyplynout, co je technicky možné a co přesně chce zadavatel koupit. Stále by se ale mělo jednat pouze o obecný popis zakázky.
Na základě nedostatků, na které upozorňoval Kontrolní výbor Poslanecké sněmovny i Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS), je podle ministerstva financí nejčistším řešením současné zadávací řízení zrušit a vypsat nové výběrové řízení na Centrální účetní systém a Rozpočtový informační systém současně jako jeden celek.
Integrovaný rozpočtový systém měl podle dřívějších informací fungovat od července 2008. V současnosti se spíše hovoří o roce 2010. Vypsáním nového výběrového řízení se zřejmě celý proces ještě o několik měsíců opozdí.
Nový systém má usnadnit přípravu státního rozpočtu a umožnit průběžnou aktualizaci dat, která přinese okamžitý přehled o rozpočtu a jeho plnění. Součástí projektu budou také centrální účetní systém, tj. systém pro řízení státního dluhu, a platební styk, který již funguje a je propojen s ČNB.