Kromě USA trápí ekonomické problémy i Británii

Londýn/Praha - Těžké rozhodnutí bude čekat ve čtvrtek nejstarší centrální banku světa. Bank of England uvažuje v reakci na slabá čísla ze závěru roku o snížení úrokových sazeb. Britská libra nezažívá nejlepší časy, růst cenové hladiny straší centrální bankéře. Dle guvernéra centrální banky Mervyna Kinga čeká jeho tým nejtěžší rozhodování v oblasti měnové politiky v historii.

Velká Británie svým ekonomickým výkonem nápadně připomíná situaci ve Spojených státech. Za podobné problémy může mimo jiné i vysoká obchodní provázanost obou zemí. Británie se ocitla v situaci, kdy nízký ekonomický růst kráčí ruku v ruce s inflačními tlaky. Aktuální únorový růst cenové hladiny překročil o desetinu procenta dvou procentní cílovanou hladinu.

Americký Fed v obavách před recesí snížil sazby o rekordních 1,25 p. b.. Podobný signál čekali analytikové i od Bank of England. Odhadovalo se snížení minimálně o 0,25 p. b.. Dnes ale příjemně překvapila data za leden v sektoru služeb. Ten vytváří tři čtvrtiny ekonomického růstu v zemi. Dokonce i trh s bydlením dle stavební spořitelny Halifax zažívá renesanci.

Britský ekonom Vicky Redwood se domnívá, že ekonomika nekolabuje, jak se myslelo dříve. „Jestli spadnou sazby, nebude to o tolik, jak se ještě nedávno čekalo,“ předpovídá Redwood. Přesto čtvrteční zasedání Bank of England podle všech náznaků přinese snížení úrokových sazeb z 5,5 na 5,25 p. b..