Alstom „pracuje“ na rychlosti 360 km/hod

La Rochelle/Praha - Francouzský průmyslový gigant, společnost Alstom, mimojité i spoluvýrobce "našeho" Pendolina, představil novou generaci vlaků, která má nahradit slavné TGV. Vlaky AGV budou schopny vyvinout rychlost až 360 km/hod.

Prvních 25 souprav v ceně 650 milionů euro si objednala italská Nuovo Transporto Viaggiatori. Díky masivnějšímu použití kompozitu a hliníku váží vlak jen 395 tun a na provoz potřebuje o 15 % méně energie než předchůdce TGV. AGV bude přímým konkurentem letecké přepravy na regionální úrovni. „Naše vlaky zvládnou 1000 km do třech hodin. Aerolinky se musí začít bát,“ uvedl prezident Alstomu Patrick Kron.

Sedm z deseti vlaků schopných překonat rychlostní metu 300 km/hod dodává světu společnost Alstom. Jeho vlaky nově obsluhují cestující v Itálii, Argentině nebo Maroku. Vlakové soupravy Pendolino brázdí i české železnice. Na spadnutí je podpis dodávek i pro čínskou trať Peking - Šanghaj.

Prsty v uvedení AGV má i francouzský prezident Nicolas Sarkozy, který se v roce 2004 zasadil o státní pomoc tradičnímu francouzskému výrobci. „Jsme svědky obrovské odvahy, kdy společnost i v časech ekonomických nezdarů neobětovala prostředky na výzkum a vývoj,“ oslavil těmito slovy uvedení prototypu Sarkozy.