EU představila projekt Clean Sky

Brusel/Praha - Letadla vyrobená v Evropské unii budou od roku 2015 méně znečišťovat a méně hlučet. Letecké společnosti s podporou 800 milionů euro od Evropské komise budou více investovat do ekologie. Společný výzkumný projekt v ceně 1,6 miliard eur by měl "vyčistit" nebe.

„Je potřeba snížit produkci CO2 o polovinu, redukovat na polovinu oxidy dusíku a o 80 procent snížit hluk způsobený leteckou dopravou,“ vyjmenoval cíle projektu Clean Sky předseda Safran´s aerospace Mark Vantre. K projektu se hlásí 86 organizací z 16 zemí EU, včetně 15 výzkumných center a 17 univerzit.

Podobná výzkumná iniciativa byla zavedena už před dvěma roky v USA. V Evropě jde mimo jiné o krok k tomu, aby se letecké společnosti od roku 2012 mohly účastnit obchodu s emisními povolenkami.

Pravidlům se bude snažit vyhovět i nový nadzvukový letoun firmy Reaction Engines. Ta dnes představila koncept letadla, které by mohlo nést 300 cestujících a letět dvakrát rychleji, než létal Concorde. Podle společnosti by „supersonic“ s prozatímním názvem A2 mohl být v provozu do 25 let. Vzdálenost z Bruselu do Sydney by překonal za necelých pět hodin.