Brusel chystá návrh na přenositelnost bankovních účtů

Brusel - Evropská komise připravuje v rámci tzv. revize společného trhu soubor opatření, který by mohl přinést hned několik převratných změn v bankovním sektoru. První z nich by údajně mohla být přenositelnost bankovního účtu, která by byla podobná přenositelnosti telefonního čísla od jednoho mobilního operátora k druhému. Zásadní význam pro obyvatele EU by přitom měla mít i možnost čerpat hypotéku za hranicemi domovské země.

Obrysy návrhu, který by měl eurokomisař Charlie McCreevy představit 19. prosince, zná ČTK od důvěryhodného zdroje Evropské komise. Řada otazníků však přetrvává. Není stále jasné, v jaké podobě Brusel změny v bankovním sektoru představí. Zda budou mít přímo podobu směrnice, či zda půjde jen o dokument k další diskusi, k němuž se budou moci vyjádřit jak banky, tak klienti. Vzhledem k praxi v komisi je ale pravděpodobnější, že zatím půjde o nezávazný návrh, který bude součástí tzv. revize společného trhu.

Brusel obvykle celou legislativní proceduru začíná tzv. „bílým listem“, z něhož se časem teprve vyvine samotná směrnice, kterou ovšem ještě musí posoudit parlament a členské státy.

Návrh na přenositelnost účtu z jedné banky do druhé beze změny čísla konta není úplně nový. Před dvěma lety s ním dokonce přišlo i české ministerstvo financí, v době diskusí o údajně přemrštěné výši bankovních poplatků. Nápad ministerstva však neměl příliš dlouhého trvání. Byl označován jako jeden z nejkontroverznějších a nakonec od něho ministerstvo ustoupilo, především kvůli údajným technickým a jiným problémům, které by jeho zavedení v praxi znamenalo.

S některými návrhy na změny v oblasti hypoték či bankovních účtů přišli před časem i europoslanci. Navrhovali vznik jednotné smlouvy, která je uzavírána mezi bankou a klientem při sjednávání hypotečního úvěru. Podle zástupců Evropského parlamentu je nezbytné, aby klient mohl učinit zodpovědné rozhodnutí na základě informací, které mu banka poskytne.

„Kromě přesných informací o roční úrokové sazbě musí poskytovatel úvěru uvést informace o všech ostatních typech poplatků nebo nákladů, jež mohou vyplynout z jeho činností, například výdaje na přezkoumání žádosti, závazkové provize či poplatky za předčasné splacení celé půjčky nebo její části,“ uvedl loni v listopadu předkladatel podnětu a europoslanec John Purvis. Parlament Purvisovu zprávu schválil, ta tak může posloužit Evropské komisi jako podnět při vytváření nového návrhu.