BHP Billiton představila nabídku na převzetí Rio Tinto

Sydney - Největší světová těžařská společnost BHP Billiton dnes představila svou nepřátelskou nabídku na převzetí hlavního konkurenta Rio Tinto. Transakce mezi oběma australsko-britskými koncerny za 147,4 miliardy dolarů by v případě úspěchu byla druhou největší akvizicí v historii a vytvořila by globálního giganta s tržní hodnotou přes 310 miliard dolarů. Vznikla by tak třetí nejbohatší společnost světa po skupinách Exxon Mobil a General Electric.

BHP oznámila plán převzít Rio Tinto loni v listopadu, vedení Rio Tinto ale návrh odmítlo jako příliš nízký. Těžarský gigant nyní ve svém návrhu výměny akcií vylepšila původní poměr tři své akcie za každou akcii Rio na 3,4. „Nyní rozhodnou akcionáři Rio Tinto,“ dodal šéf BHP Marius Kloppers.

 BHP potřebuje, aby se na její stranu přiklonili držitelé nejméně 50 procent australských a londýnských akcií Rio Tinto. „Je to naše první a jediná nabídka,“ zdůraznil Kloppers, i když později neodpověděl na otázku, zda je i definitivní. Dodal, že BHP s Rio o nabídce nejednala, a vyjádřil přesvědčení, že nabídka získá mezi akcionáři Rio širokou podporu. Většina akcionářů z řad fondů a dalších institucí totiž vlastní i akcie BHP.

Akcie BHP dnes v Sydney klesly o 4,8 procenta, zatímco kurz Rio stoupl o 1,3 procenta. Rio v reakci sdělila, že nabídku BHP zvažuje a radí svým akcionářům, aby zatím nic nepodnikali. Plán největší světové těžařské společnosti se zkomplikoval minulý týden, kdy čínský výrobce hliníku Chinalco ve spolupráci s americkým partnerem Alcoa získali na Rio asi devět procent akcií.

Pokud by k převzetí došlo, jednalo by se o největším transakci od nákupu německé mobilní skupiny Mannesmann britským Vodafonem v roce 2000. Spojením obou australsko-britských koncernů by se zrodila skupina, která by dominovala světové těžbě celé řady průmyslových komodit od kovů jako měď a hliník po železnou rudu a uhlí.