Maďarští železničáři ukončili stávku

Budapešť - Stávkující maďarští železničáři by se po čtyřech dnech měli vrátit do práce. Dnes to v Budapešti oznámil István Gasko, šef odborového svazu VDSZSZ, který stávku vyhlásil. Svazu se přitom nepodařilo uzavřít jakoukoli dohodu se státními drahami (MÁV).

Na tiskové konferenci Gasko prohlásil, že stávka je dočasně pozastavena do 15. února. Poté prý železničáři mohou protest zase obnovit. Stávkující zaměstnanci MÁV požadovali zvýšení mezd o 10 procent se zpětnou platností od loňského července. Usilovali rovněž o vyplacení 250 tisíc forintů (25 tisíc korun) každému zaměstnanci z příjmů, které společnost získala z privatizace své nákladní divize MAV Cargo.

Podle údajů vedení společnosti se stávky zúčastnilo jen deset procent všech zaměstnanců železnice. Ztráty ze stávky údajně přesáhly 2,4 milionu eur denně.

Protest maďarských železničářů zaznamenali i cestující Českých drah. Vlaky z Česka totiž kvůli němu končily na slovensko-maďarské hranici. Nyní mohou pokračovat až do Budapešti. Vlaky opačným směrem, tedy do ČR, začnou podle Markéty Krausové z tiskového oddělení ČD jezdit až večer, protože v současné době nemají soupravy.