Indická vláda chce při veřejných zakázkách prosadit kvóty pro nízké kasty

Lucknow/Praha - Indický kastovní systém, kde nejnižší vrstvy, tzv. nedotknutelní, jsou historicky znevýhodněny, je stále aktuální. Vláda a regionální autority ale stále více pozitivně diskriminují nižší vrstvy. Byznysmeni se ovšem bojí, že nově zavedené kvóty zvýhodňující nízké vrstvy společnosti v soutěži o veřejné zakázky, ve kterých se v rozvíjející se Indii točí mnohamiliardové sumy, poškodí jejich konkurenceschopnost.

Nižší vrstvy už obsadily polovinu vládních křesel a pracovních míst veřejného sektoru. Vše s tichým souhlasem společnosti za účelem vymanit se ze zajetí historických předsudků. Další iniciativu plánuje indická vláda pro veřejné zakázky. Bude je přidělovat zájemcům poměrně k příslušnosti jejich firmy k jednotlivým vrstvám společnosti.

V nejlidnatější provincii Uttar Pradesh na severu země se pod záštitou ministryně Kumari Mayawati rozběhla masivní informační a reklamní kampaň a systém kvót s názvem „Nová pozitivní rezervační iniciativa„. Dle analytiků jde o první zásah pozitivní diskriminace do soukromé sféry. Jde ale prý o logický krok směrem k volbám v roce 2009. „Jsme svědky závodu o hlasy nedotknutelných, soutěže o to, kdo pro ně udělá víc,“ myslí si T. K. Bhaumik, prezident největší indické korporace Reliance Industries Ltd.
 
Předseda indické vlády Manmohan Singh ve svém předloňském projevu vyzval všechny podnikatele, aby pokud možno co nejvíce začlenili nedotknutelné do svých podniků.
 
Zavedení kvót se bojí nejvíce místní podnikatelé, bude prý poškozena jejich konkurenceschopnost, především na mezinárodních trzích. „Budeme muset nahradit kvalitní zavedené zaměstnance za nové z nižších vrstev, velmi nás to poškodí,“ zlobí se vedoucí pracovník firmy v Kanpuru, který si přál zůstat v anonymitě.