USA uspěly u WTO se stížností na cla na dovoz banánů do EU

Ženeva - Světová obchodní organizace (WTO) dala za pravdu stížnosti Spojených států, že cla, která používá Evropská unie pro dovezené banány, porušují pravidla volného obchodu. Otevřela tak cestu k uvalení obchodních sankcí na evropské zboží v řádech milionů dolarů ze strany USA.

O verdiktu informovala agentura AP. Rozhodnutí WTO je zásadním krokem ve vývoji sporu mezi Evropskou unií, Spojenými státy a pěstiteli banánů z Latinské Ameriky, který se táhne již dvanáct let. EU se proti němu ale může ještě odvolat.

Rozepře vznikla kvůli tomu, že unie podporovala dovoz banánů z bývalých evropských kolonií v Africe a Karibiku a dovoz z dalších zemí administrativně omezovala. WTO se proti těmto praktikám Bruselu vyjádřila odmítavě již dříve a donutila EU ke změně systému.

Loni v prosinci v obdobném sporu jako USA uspěl i Ekvádor. Podle zástupců všech stran, kteří si přáli zůstat v anonymitě, jsou ale obě rozhodnutí zatím tajná a jejich veřejné oznámení se čeká v příštích měsících.

Mluvčí evropské komisařky pro zemědělství Michael Mann potvrdil prohru ve sporu. Současně ale kritizoval panel WTO, že rozhodl o něčem, co již neexistuje. V letošním roce totiž vstoupila v platnost nová pravidla pro dovoz banánů do EU. Mann také vyjádřil nespokojenost s tím, že někdo prozradil rozhodnutí, které mělo zůstat utajeno.

Na evropská cla si u WTO stěžovala také Kolumbie. V tomto případě ale rozhodnutí ještě nepadlo. Podle zástupců EU mají země Latinské Ameriky v současnosti na evropském trhu s banány podíl 60 procent. Producenti z Afriky a Karibiku zaujímají 20 procent a zbývajících 20 procent patří pěstitelům z EU, mezi které patří většinou španělské a francouzské ostrovy.