Policie rozšířila vyšetřování aféry Société Générale

Paříž - Francouzská policie dnes rozšířila vyšetřování obchodního skandálu banky Société Générale a prohledala kanceláře dceřiné makléřské firmy Newedge. Informaci přinesl deník Le Monde. Policisté se tímto postupem snaží zjistit další poznatky o nekalých obchodních transakcích Jérôma Kerviela, které bance způsobily vysoké ztráty.

Newedge je do kauzy zapletena proto, že realizovala některé z Kervielových obchodů. V této souvislosti policie také vyslýchala jednoho z makléřů firmy.

Kdyby se zjistilo, že Kerviel měl při svých transakcích pomocníky, mohli by mít státní zástupci základ pro obvinění z podvodu. Kerviel je nyní vyšetřován pro podezření z falšování dokumentů, zneužívání firemní počítačové techniky a porušení důvěry. Z podvodu, ze kterého jej viní Société Générale, ale zatím obviněn není.

Société Générale 24. ledna oznámila, že kvůli Kervielovým nepovoleným obchodním transakcím utrpěla ztrátu přes 4,8 miliardy eur. Ústav, který vlastní českou Komerční banku, to výrazně oslabilo a nyní se mluví o možnosti jeho převzetí například největší domácí bankou BNP Paribas. Kerviel byl po oznámení banky dočasně zadržen, 28. ledna ale byl z vazby propuštěn. Úřad pařížského prokurátora se ale proti tomuto rozhodnutí odvolal. Soud mu dal dnes odpoledne za pravdu a Kerviela poslal znovu za mříže.