Končí ultimátum Gazpromu vůči Ukrajině

Kyjev - Dnes končí ultimátum, které dal ruský vývozce zemního plynu Gazprom ukrajinské ropné společnosti Naftogaz. Gazprom minulý čtvrtek pohrozil zastavením dodávek plynu na Ukrajinu, pokud do dnešního dne nezaplatí dluh ve výši 500 milionů dolarů. Ukrajinská vláda v neděli potvrdila, že je připravena dluh splatit. Podmiňuje to však podpisem přímé dohody s Gazpromem, jako dosud bez prostředníků. Podle ní to totiž dodávky prodražuje.

Dluh se týká dodávek plynu, které Gazprom Ukrajině poskytl začátkem roku kvůli snížení dodávek ze střední Asie. Cena ruského plynu je však vyšší, a to se Ukrajině nelíbí. Celkový dluh Ukrajiny dosahuje zhruba 1,5 miliardy dolarů.

Ukrajinská premiérka Julia Tymošenková řekla, že už od pátku vedou představitelé ukrajinské vlády s Gazpromem intenzivní jednání. Jejich výsledek však nebyl zveřejněn. Zítra přilétá do Moskvy také ukrajinský prezident Viktor Juščenko.

Postoj Gazpromu zůstává i nadále nekompromisní. Rozhlasové stanici Echo Moskvy to dnes potvrdil mluvčí Gazpromu Sergej Kuprijanov, který zdůraznil, že jeho společnost dodávky plynu v úterý skutečně sníží, pokud nedojde k dohodě o splacení ukrajinského dluhu.

Spor mezi oběma zeměmi podrobně sledují evropské státy. Velká část plynu z Ruska do Evropské unie totiž proudí právě plynovodem přes Ukrajinu. Dodávky od Gazpromu, které pokrývají zhruba čtvrtinu celkové evropské spotřeby plynu, byly už jednou kvůli sporům firmy s Ukrajinou přerušeny v lednu 2006. Rusko i Ukrajina nyní EU ujišťují, že současný spor dodávky do Evropy neovlivní.

Spory ohledně zemního plynu, zejména jeho cen, má Rusko i s dalšími postsovětskými státy, například Běloruskem nebo Gruzií. V posledních letech totiž mění svoji politiku vůči těmto zemím a soustředí se na maximalizaci profitu. „Už není ochotno podporovat své bývalé vazaly tím, že jim bude dodávat levný plyn,“ vysvětluje Jakub Kulhánek z Asociace pro mezinárodní otázky. Tymošenková Rusko obviňuje, že plyn a ropu využívá jako nátlakový prostředek k politickému vydírání.