Chávez pohrozil Parmalatu a Nestlé znárodněním mlékáren

Caracas - Venezuelský prezident Hugo Chávez stupňuje svůj tlak na západní společnosti podnikající ve Venezuele. Po konfliktu s těžebními podniky se zaměřil na italský mlékárenský koncern Parmalat a na švýcarskou společnost Nestlé. Venezuela se prý potýká s nedostatkem mléka, a proto by mohla znárodnit některé jejich mlékárny.

Parmalat i Nestlé podle Cháveze vyvíjejí tlak na místní zemědělce, aby získaly mléko na vývoz. „Nemá žádný smysl budovat mlékárny, když nemají mléko, protože Parmalat nebo Nestlé jim ho berou,“ prohlásil Chávez ve svém pravidelném projevu.     

V zápětí obvinil Chávez západní podniky z toho, že si zajišťují mléko vydíráním. K tomu, aby stát těmto údajným nekalým praktikám zabránil, existuje podle venezuelského prezidenta jediný možný způsob: „Musíme intervenovat a znárodnit závody.“   

Mluvčí společnosti Nestlé François-Xavier Perroud ke hrozbám venezuelského prezidenta řekl, že jeho výroky zaznamenal v médiích. Dceřiná společnost ve Venezuele prý ale žádné oficiální oznámení neobdržela a Nestlé tedy nemá poznatky o tom, že by se v Caracasu chystala nějaká zvláštní opatření.     

Chávez obvinil ze spiknutí i své politické oponenty, které nařkl, že jim nedostatek potravin vyhovuje k politickému boji. Podrobnosti nezmínil a nepředložil ani žádné důkazy. Zdůraznil však, že vláda čelí hospodářskému spiknutí, a proto musí zakročit.        

Venezuela čelí nedostatku i dalších potravin, sporadicky bývá mouka, cukr a někdy ani kuřecí maso. Spotřebitelé se s těmito neduhy potýkají už dlouho a podle některých názorů je to jeden z hlavních důvodů, proč Chávez koncem loňského roku neuspěl s požadavkem na změnu ústavy. Pokud by změny prosadil, mohl by vládnout prakticky neomezeně.    

Kritici Chávezovi politiky dávají za současný stav vinu vládě, která sesnaží mluvit do tvorby cen a přispívá k nepříznivému investičnímu klimatu. Vláda je ale jiného názoru a tvrdí, že nedostatek základních potravin je spíš výsledkem vysoké poptávky díky růstu ekonomiky.    Venezuelský prezident vyhrožuje soukromému sektoru s železnou pravidelností, málokdy se ale odhodlá k činům. Nicméně loni sáhnul k zestátnění několika odvětví včetně těžby ropy. Některé firmy přistoupily na dohodu, jiné se soudí. Nejrazantnější postup vůči Chávezovu režimu přijala společnost Exxon Mobil z USA, která zahájila mezinárodní arbitráž.