Moravské naftové doly chtějí v Rusku postavit rafinerii

Moskva - Největší česká těžařská společnost - skupina Moravské naftové doly (MND) - expanduje do Ruska. Zástupci firmy dnes podepsali memorandum s regionální vládou Sverdlovské oblasti na Urale, jehož cílem je výstavba rafinerie u města Verchoturje. Přesnou částku investice zatím MND nechtějí zveřejňovat, řádově se však bude jednat o několik miliard korun. O zahájení stavby rozhodne společnost do konce roku.

Nová rafinerie by měla zpracovávat až 3,5 milionu tun surové nafty a okolo tří miliard metrů krychlových zemního plynu. Podle generálního ředitele MND Františka Komárka se tak bude jednat o vůbec největší investiční projekt v historii společnosti.

Memorandum podepsali kromě sverdlovské vlády a MND ještě zástupci místních firem Regioněftěprodukt, AZS Karpinskaja, AZS Centralnaja a Premium. Pokud se MND po provedení hloubkového auditu nakonec skutečně rozhodnou projekt realizovat, vytvoří se společnostmi společný podnik odpovědný za celý projekt výstavby a následného provozu nové rafinerie.

Nyní zvažovaný projekt není první investicí MND v Rusku. Loni na podzim firma koupila většinové podíly ve společnostech Nikolajevkaněť a VostokInvestNefť v Uljanovské oblasti. Tyto společnosti mají v místě celkem tři průzkumné licence a výzkum nyní na místě řídí odborníci z moskevské kanceláře MND. Firma také vyhodnocuje své další investice v tomto směru.

Investice v Rusku jsou součástí dlouhodobé strategie firmy. V následujících pěti letech chce zvýšit těžbu ropy a plynu až na desetinásobek při zachování současného objemu tuzemské těžby.