Automobilka General Motors loni prodělala rekordní sumu

Detroit - Největší americká automobilka General Motors (GM) loni prodělala 38,7 miliardy dolarů (v přepočtu asi 681,7 miliardy Kč), což představuje nejvyšší roční ztrátu v historii automobilového průmyslu. Firma dnes rovněž oznámila, že připravila další opatření ke snížení počtu zaměstnanců ve Spojených státech.

Podle údajů Standard & Poor's Compustat překonala firma svou předchozí rekordní ztrátu z roku 1992, kdy kvůli změnám v účtování příspěvků na zdravotní péči prodělala 23,4 miliardy dolarů. Bez zahrnutí mimořádných položek činila loňská ztráta GM 23 miliard dolarů.    

Celkové příjmy společnosti loni klesly na 181 miliard dolarů z 206 miliard v roce 2006, kdy firma vykázala celkový zisk ve výši 2,2 miliardy USD. Příjmy automobilové divize ale stouply o čtyři procenta na rekordních 178 miliardy dolarů díky poptávce na rozvíjejících se trzích a příznivému vývoji směnných kurzů.    

Generální ředitel společnosti Rick Wagoner nicméně uvedl, že firma GM loni učinila významný pokrok, protože se jí podařilo snížit strukturální náklady v Severní Americe, uzavřít důležitou dohodu se zaměstnanci a agresivně zvyšovat prodej v Latinské Americe a Asii.    

GM byla zisková ve všech regionech mimo Severní Ameriku. Divize pro Latinskou Ameriku, Blízký východ a Afriku zvýšila očištěný hrubý zisk o 140 procent na rekordních 1,3 miliardy dolarů. Zisk asijsko-pacifické divize stoupl na 744 milionů dolarů ze 403 milionů před rokem, zatímco zisk evropské divize se propadl na 55 milionů z předchozích 357 milionů dolarů.    

Automobilka dnes oznámila, rovněž jeden z kroků, kterým chce nepříznivou situaci řešit. 74 tisícům dělníkům, kteří jsou členy odborového svazu UAW, nabídne odstupné za dobrovolné opuštění firmy či předčasný odchod do důchodu. Zaměstnanci detaily nabídky obdrží v příštích několika týdnech. Ti, kteří ji přijmou, by měli odejít do konce června. Podobný postup již avizovaly konkurenční americké automobilky Ford Motor a Chrysler.    

GM si za loňský rok těsně udržela pozici největší světové automobilky podle objemu prodeje, protože se jí podařilo překonat o 3000 vozů japonského konkurenta Toyota Motor. GM je nejúspěšnější automobilkou od roku 1931. Drží také absolutní rekord v prodeji aut, který loni dosáhl 9 369 524 kusů vozů.