Venezuela zastavila dodávky ropy pro americký Exxon Mobil

Caracas - Venezuelská státní ropná společnost PDVSA zastavila dodávky ropy pro americkou společnost Exxon Mobil. Zastavení vývozu do USA je vyvrcholením sporu s Exxonem, který minulý týden zaznamenal u mezinárodních soudů dílčí úspěch s žalobou požadující na Venezuele kompenzaci za znárodňovací kroky.

PDVSA oznámila, že přerušila veškerá komerční spojení s Exxonem a zastavila firmě dodávky ropy a ropných produktů. „Vzhledem k právně-ekonomickému pronásledování, které zahájil Exxon Mobil vůči PDVSA, se PDVSA rozhodla k odvetnému opatření a pozastavila s ním komerční spolupráci,“ uvedla venezuelská firma v prohlášení.

PDVSA má s Exxonem také několik společných projektů v zahraničí. Tyto kontrakty zatím firma neukončila, uvedla však, že pokud jí to podmínky
umožní, budou také přerušeny. Zatím tak zůstává nejasný i další osud
rafinerie ve státě Louisiana, kterou obě firmy provozují.

Minulý týden získal Exxon Mobil od britských a holandských soudů příkazy ke zmrazení aktiv PDVSA v hodnotě asi 12 miliard dolarů. Zmrazení venezuelských aktiv po celém světě má Exxonu zajistit odškodné v případě, že vyhraje arbitráž ohledně svého bývalého venezuelského ropného projektu Cerro Negro. Ten byl součástí aktivit, které firma společně s dalšími koncerny rozvíjela v deltě Orinoka. Těchto projektů se týkaly znárodňovací kroky venezuelského prezidenta Hugo Cháveze. Arbitráž, kterou Exxon zahájil loni v září, je dosud nejradikálnějším krokem ropných společností zasažených znárodňováním ve Venezuele.

Chávez v reakci na to pohrozil Spojeným státům zastavením veškerých dodávek ropy. Podle něj jsou kroky Exxonu součástí ekonomické války, kterou proti Venezuele vede americká vláda. Ta se přitom již dříve od arbitráže Exxon Mobile distancovala.

Pro USA je Venezuela čtvrtým největším dodavatelem ropy. Pokud by však Chávez své výhrůžky opravdu splnil, největší dopady by zaznamenala Venezuela samotná. Spojené státy jsou jejím největším klientem, směřují do nich až dvě třetiny venezuelského ropného vývozu.