Vepřové by mohlo podražit až o 15 procent

Praha - Čeští chovatelé prasat zahájí příští týden export vepřového masa, kterého do několika evropských zemí chtějí vyvézt stovky tun. Chovatelé tvrdí, že v zahraničí dostanou více peněz než v Česku, kde se kvůli nízkým výkupním cenám potýkají se ztrátami. Vývoz může podle ředitele odbytového družstva Centroodbyt Pavla Krejčíka v následujících měsících přispět k růstu cen vepřového na tuzemském trhu o 10 až 15 procent. Zpracovatelé tvrdí, že avizovaný export vepřového masa by jim neměl způsobit potíže. Lze se domnívat, že jde o psychologickou válku o ceny.

„Rozhodli jsme se akceptovat lukrativní poptávku ze zahraničí a od příštího týdne zahájíme masivní vývoz prasat především do Německa, Rakouska, Maďarska, Slovenska, ale i do Ruska,“ řekl dnes Krejčík, podle kterého by v následujících týdnech mělo být z Česka vyvezeno minimálně několik stovek tun vepřového masa.
 
Zatímco v evropských zemích kvůli nedostatku jatečných prasat tržní ceny rostou, v Česku je podle Krejčíka trend opačný. „Potravináři to vysvětlují dostatečným předzásobením a nákupem lacinějšího vepřového masa z některých zemí EU,“ uvedl Krejčík. Dodal, že kvůli nízkým cenám tuzemští chovatelé nyní na jednom jatečním praseti tratí až 1100 korun.
 
Export českého vepřového masa podle Krejčíka způsobí deficit na tuzemském trhu a může mít za následek růst cen, které jsou nyní velmi nízké. „Dovozy ze zahraničí už určitě nebudou reálné za stávající cenu. Mám zkušenost, že jakmile se z českého trhu ztratí 700 až 800 tun vepřového masa, tak to začne hýbat s cenami,“ řekl Krejčík, který cenový nárůst odhadl na deset až 15 procent.
 
Podle předsedy Českého svazu zpracovatelů masa Jaromíra Klouda by ale export několika stovek tun vepřového masa neměl zpracovatelům způsobit potíže. Při tuzemské roční spotřebě zhruba 41 kilogramů vepřového na osobu je to poměrně zanedbatelné množství. „Možná to nastartuje nějaké procesy zdražování. Zvýšení ceny se zpracovatelé nebrání. Pro nás to není problém, ale musí se zvýšit cena v celé v Evropě, anebo aspoň ve střední Evropě,“ řekl Kloud.