Prezidentská volba patří ke dražším večírkům

Praha - Jedno plánované matiné se při volbě před pěti lety, tak jako minulý týden, protáhlo na několik večírků. Dvoudenní volba, jež zablokovala pražský hrad od pátečního rána do sobotního odpoledne, stála zhruba 300 tisíc korun a to bez běžných nákladů na senát a sněmovnu. Ty vyjdou denně na více než 2 miliony korun. Další volby už budou levnější, odpadnou iniciační náklady.

Nároky na zázemí volby nejsou přehnané, ani však asketické. „Výdaje se dělí na zhruba 120 tisíc za cateringové služby, 120 tisíc za technické záležitosti a 50 tisíc za parkoviště na Hradčanském náměstí,“ vypočítal sněmovní kancléř Petr Kynštetr.
 
Druhá volba bude levnější, minimálně o náklady na techniku. Jenže třeba Hrad přijde o příjmy z turistiky, ve výši až půl milionu korun, kvůli volbě ho zčásti zavřou. Na volbě se ale dá i vydělat. Pochvalují si ji třeba mobilní operátoři. Zákonodárci rádi telefonují a ze Španělského sálu častěji než normálně. „Vůbec nejhorečněji naši poslanci komunikovali mezi devátou a půl desátou večer, kdy odeslali celkem 376 SMS a uskutečnili 330 hovorů,“ uvedla Martina Kemrová, mluvčí společnosti T-Mobile.  
 
Radují se i sázkové kanceláře, zatím z obratů a vkladů na sázky věřící jednotlivým kandidátům. Bude-li ale odhad bookmakerů lepší než sázkařů ukážou až příští dny.