News Corporation vytáhne Yahoo! ze spárů Microsoftu, prozatím

San Francisco/Seattle/Praha - Vedení americká internetové společnosti Yahoo! se netají chutí lukrativně prodat svou společnost. Nabídka Microsoftu z minulého týdne se mu ale zdá podhodnocená. Včera s pomocí proti nepřátelskému převzetí přispěchal mediální koncern News Corporation. Microsoft kontroval oznámením o vytvoření speciálního týmu, který by měl koupi Yahoo! zařídit.

Management Yahoo! označil v dopise akcionářům nabídku Microsoftu jako podhodnocenou a rozhodně na ni nehodlá reagovat. „Věříme, že Microsoft podcenil naši sílu a v zájmu akcionářů určitě není jakékoliv spolčení,“ píše se v dopise. Microsoft za Yahoo nabízí peníze a vlastní akcie a v době, kdy nabídku předkládal, vycházela cena za jednu akcii Yahoo na 31 dolarů. Od té doby nicméně akcie Microsoftu klesly, takže nižší je i nabízená cena.
 
Kromě nabídky Microsoftu údajně zvažuje Yahoo! i další alternativy. Veřejně známou je možnost vytvoření společného podniku s mediálním kolosem News Corporation. Přesné podmínky partnerství zatím nebyly stanoveny. Podle deníku Wall Street Journal má News Corporation zájem začlenit svou on-line společenskou síť MySpace i další aktivity na internetu právě do skupiny Yahoo.
 
Možná jde ale jen o přátelskou výpomoc, jak ošálit zájemce o Yahoo! a vyšroubovat její cenu. „Teď především není jasné, jestli se Yahoo pokouší jen o vyšší cenu, nebo jestli opravdu nechce, aby ji získal Microsoft,“ podotkl analytik Peter Falvey, který v investiční společnosti Revolution Partners sleduje odvětví vyspělých technologií. Dnes by mělo další postup diskutovat vedení Yahoo! na mimořádné schůzce.
 
Microsoft se ale nevzdává. Dnes obměnil vrcholové vedení ve své on-line divizi, které má za úkol zvýšit šance firmy uchytit se na rychle rostoucím trhu internetové reklamy. Tým pod vedením nově jmenovaného Briana McAndrewse má mimo jiné za úkol i přípravu atraktivnější nabídky na převzetí Yahoo!