Česko je nejúspěšnějším transformačním státem

Berlín - Česká republika dosáhla největších transformačních úspěchů. Ze 125 zemí, které hodnotí studie německé Bertelsmannovy nadace, zaznamenává její hospodářství i demokracie největší rozvoj. Naopak kritiky se dočkala česká vláda, která podle nadace výrazně polevila v provádění nutných reforem, což by mohlo v budoucnu postavení Česka na špičce transformačních zemí ohrozit.

Česká republika si v transformačním žebříčku oproti předcházejícímu období polepšila o dvě místa a předběhla dosavadní šampiony Slovinsko a Estonsko následované Tajwanem, Maďarskem, Slovenskem a Polskem. Josef Janning z Bertelsmannovy nadace komentoval vynikající výsledek České republiky takto: „Česká transformace směrem k demokracii a tržnímu hospodářství je úspěchem, který je oceněn první pozicí v žebříčku transformačního indexu. Dobré výsledky by rozhodně neměly vést k chybnému závěru, že není zapotřebí dalších velkých reforem, zejména v boji proti organizovanému zločinu, v oblasti reformy volebního práva a ochrany životního prostředí.“

Právě za zpomalení provádění nezbytných reforem ve srovnání s obdobím, kdy ČR usilovala o vstup do Evropské unie, sklidila země od nadace největší kritiku. V hodnocení politického vedení se proti výsledkům, kterých dosáhla před dvěma lety, propadla o 10 míst na 20. pozici. Výrazně tak v tomto ukazateli zaostává například za Slovenskem. Zhoršení umístění Česka v této oblasti napomohl především fakt, že čeští občané jsou velmi nespokojení se současnou politickou situací a politikům velmi málo důvěřují.

Transformační index Bertelsmannovy nadace hodnotí kvalitu demokracie a politického vedení a vývoj zemí na cestě k tržní ekonomice. Zprávy, které instituce pravidelně zveřejňuje, slouží jako podklad pro hodnocení rozvoje a identifikaci zásadních transformačních problémů. Popisují ale i ochotu a schopnost politických představitelů států důsledně realizovat klíčové reformy.