Na dušičkách nejvíce vydělají obchodníci s květinami

Praha - Dušičky už podle květinářů nejsou, co bývaly. Lidi se na výzdobě hrobů snaží ušetřit a obchodníci přizpůsobují ceny i sortiment. Nejlevnější věnečky se dají pořídit už za 15 korun.

Dušičky, to jsou žně pro obchodníky. Rovnice dostává podle odborníků první trhliny. Poptávka po svíčkách, věncích, umělých nebo řezaných květinách neutuchá, lidé ale víc koukají na korunu. „Samozřejmě vyhledávají se ty nejlevnější, protože mají všichni hluboko do kapsy,“ říká majitel květinářství Martin Mládek. Na český trh už dokonce pronikají i levné věnce z Polska nebo Číny. Dušičkový sortiment za nižší ceny nabízejí i obchodní řetězce. A kolik lidé v průměru za památku zesnulých utratí? „Záleží na tom, kolik mají hrobů, ale většinou to vychází na dvěstě korun na jeden hrob,“ objasňuje situaci prodavačka Kateřina Svobodová.

I přes mírný pokles tržeb ale květináři řadí Dušičky k obdobím, kdy vydělají nejvíc. Společně s Vánocemi, Velikonocemi a Dnem matek. Jen v minulém roce si obchodníci za květinový byznys připsali téměř 8 miliard korun. O šest let dřív to bylo o 40 procent míň. Jiří Horák ze Svazu květinářů a floristů vysvětluje: „Jednak si myslím, že to souvisí s celkovou situací a výdělky lidí, kteří to vidí v zahraničí a líbí se jim to, a také z toho důvodu, že životní styl se mění k lepšímu.“

Nejvíc lidé kupují řezané květiny - růže, chryzantémy nebo lilie. V těsném závěsu za nimi jsou hrnkové, a pak záhonové rostliny. Tuzemskou poptávku ale čeští pěstitelé rozhodně nepokryjí. „Největší zastoupení na českém trhu mají holandské květiny, to je asi 80 procent. Z dalších států, odkud se květiny dovážejí, bych mohla jmenovat Německo, Polsko a jihoamerickou Kolumbii,“ uvedla Kateřina Popová z Holandské květinové kanceláře.

A stejně jako odívání, i květiny podléhají módním trendům. Velkým hitem je doplnit květinové aranžmá čokoládou nebo čokoládovými zrnky.

Lucie Edrová a Daniela Písařovicová