Thomson může koupit agenturu Reuters

Brusel/Washington - Evropská komise a americké ministerstvo spravedlnosti dnes s podmínkami povolily kanadské vydavatelské společnosti Thomson koupit zpravodajskou agenturu Reuters Group. Spojením, které by podle firem mohlo být dokončeno v polovině dubna, vznikne největší poskytovatel finančního zpravodajství na světě.

Spojení se neobejde bez komplikací. Komise trvá na tom, že Thomson musí kvůli obavám z dominantního postavení na trhu prodat databáze finančních operací. Obě společnosti se také dohodly s americkým ministerstvem spravedlnosti na prodeji divizí, které poskytují zprávy o průzkumu finančních trhů, odhady zisku, základní finanční údaje podniků a časové řady ekonomických údajů. Jmenovitě to jsou služby Worldscope firmy Thomson, Reuters Estimates, Reuters Aftermarket Research a Reuters EcoWin.    

Prodeje některých částí fúzujících společností má zajistit uchování konkurence v sektoru finančního zpravodajství. EU jeho realizaci požaduje proto, že šetření komise ukázalo jeho nezbytnost pro zajištění dostatečného výběru informačních zdrojů a spravedlivé tvorby cen.    

Spojením obou firem v hodnotě 7,9 miliardy liber (asi 265 miliard Kč) by měla vzniknout nová společnost Thomson-Reuters, ve které budou mít podíl kolem 70 procent současní akcionáři Thomsonu. Výkonným šéfem nové firmy se má stát Tom Glocer, nynější generální ředitel společnosti Reuters.    

Roční příjmy Thomson-Reuters se budou pohybovat kolem 12 miliard dolarů zhruba 250,4 miliardy Kč) a firma bude zaměstnávat asi 49 tisíc osob. Její podíl na trhu dosáhne 34 procent a těsně překoná agenturu Bloomberg. Divize finančních informací nové firmy se nadále bude jmenovat Reuters, ostatní aktivity firmy ponesou značku Thomson-Reuters Professional.  

Reuters je hlavním konkurentem firem Thomson a Bloomberg na lukrativním trhu s informačními terminály, které k obchodování využívají přední světové banky a makléřské společnosti. Agentura byla dlouhou dobu považována za lídra trhu, později ale ztratila vedení ve prospěch Bloombergu.