Internetoví giganti mění směr podnikání

New York/Praha - Dvě zajímavosti nabídli na dnešek tradiční vyhledavač Google a sociální síť MySpace. MySpace jedná s předními nahrávacími společnostmi o vytvoření webové služby, díky které by spotřebitelé mohli zdarma poslouchat vybranou hudbu na svých počítačích. Google.org, filantropická divize internetové společnosti Google Inc., vytvoří s fondem finančníka a filantropa George Sorose a firmou Omidyar Network společnost, která bude investovat do malých a středně velkých společností v Indii.

Porazí MySpace Napster?
 
MySpace vede podle listu Financial Times rozhovory s firmami Universal Music, Sony BMG, Warner Music a EMI. V případě úspěchu by se MySpace připojila k firmám Amazon.com, Wal-Mart a dalším podnikům, které se snaží útočit na dominantní postavení obchodu iTunes společnosti Apple v internetové hudbě. Služba firmy MySpace by byla na rozdíl od prodejny iTunes založena na příjmech z reklamy. Kromě bezplatného poslechu hudby by pravděpodobně uživatelům nabízela také možnost stáhnout si za poplatek vybrané hudební soubory.
 
Na budování hudebních serverů financovaných reklamou pracují také další společnosti, například Spiral Frog, LastFM, Qtrax a Imeem. Nahrávací firmy je podporují, protože od nich dostávají licenční poplatky a protože doufají, že tak spotřebitelům zjednoduší přístup k hudebním novinkám, což by v konečném důsledku mohlo podpořit jejich prodej. Výsledky těchto snah jsou ale zatím smíšené, píše Financial Times.
 
Google už není jen vyhledávač
 
Nový „filantropický“ projekt Google.org bude mít kapitál 17 milionů USD (292,6 milionu Kč) a má pomoci menším firmám v Indii získat finance pro jejich další rozvoj. Google a Soros Economic Development Fund, iniciátoři projektu, chtějí vyjít vstříc hlavně menším firmám, které mají v Indii problém s přístupem k úvěrům. Nová firma Small to Medium Enterprise Investment Co. má být někde uprostřed těchto finančních institucí.
 
Podle Google.org nemají malé a středně velké společnosti v Indii stejné možnosti financování jako v bohatých zemích. „Naším cílem je zvýšit příliv kapitálu těmto firmám v Indii,“ uvedl Google. Tento krok by měl pomoci přilákat komerční kapitál a omezit jejich závislost na dobročinnosti.