Lichtenštejnsko přislíbilo Německu změnu zákonů

Berlín - Lichtenštejnský premiér Otmar Hasler dnes v Berlíně ujistil německou kancléřku Angelu Merkelovou, že jeho země postupně přibližuje své zákony evropským. V souvislosti s aférou kolem převádění nezdaněných peněz německých byznysmenů a manažerů na konta v Lichtenštejnsku Hasler zdůraznil, že země brzy uzavře dohodu o poskytování informací o podezřelých transakcích.

„Máme zájem na brzkém uzavření dohody o podvodech,“ prohlásil dnes Hasler. Lichtenštejnský vicepremiér a ministr spravedlnosti Klaus Tschütscher předtím k problematice uvedl, že se už osm let připravuje novelizace nadačního zákona, který pochází z roku 1926.     

Hasler potvrdil, že reforma je v chodu bez ohledu na události posledních dnů. V oblasti boje proti praní špinavých peněz a proti organizovanému zločinu podle něj Lichtenštejnsko vytvořilo nástroje nezávislého dohledu a kontroly nad finančním trhem. „V příštích dnech podepíšeme Schengenskou dohodu,“ poukázal dále Hasler. Tím prý Lichtenštejnsko přijmeme evropský právní stav i u právní pomoci a výměny informací a podpoří tím snahu o omezení prostoru pro daňové úniky.   

Merkelová dnes po Lichtenštejnsku požadovala větší úsilí při zprůhledňování jeho finančního sektoru. Lichtenštejnsko by podle ní mělo přistoupit hned k několika mezinárodním dohodám, které omezují daňové úniky. „Zvláštnosti lichtenštejnského nadačního práva jsou očividné: anonymita a použitelnost kapitálu jsou aplikaci práva v Německu velmi cizí a vlastně odporují chápání nadace,“ upozornila kancléřka a zdůraznila, že Lichtenštejnsko musí přestat dělat dojem, že napomáhá daňovým podvodníkům.       

Do velkoknížectví přitahuje neprůhlednost a absolutní utajení pohybů peněz finanční prostředky podezřelého původu již řadu let. Diskusi o nedostatečné zákonné regulaci ale rozpoutala až odhalení daňových úniků realizovaných předními německými manažery.