Fed předpokládá pokles růstu amerického hospodářství

Washington - Americká centrální banka (Fed) snížila předpověď letošního hospodářského růstu Spojených států. Příčiny jsou dvě, a to propad trhu s bydlením a krize úvěrového trhu. Kritičtí jsou k vývoji v USA také analytici po celém světě. Podle tvrzení švýcarské investiční banky UBS prochází světová ekonomická velmoc recesí.

Fed oznámil, že se hrubý domácí produkt USA letos zvýší o 1,3 až dvě procenta, zatímco předchozí předpověď předpokládala růst o 1,8 až 2,5 procenta.

Nepříznivě se budou podle očekávání americké centrální banky vyvíjet i další makroekonomické ukazatele, zejména nezaměstnanost a inflace. Šéf Fedu Ben Bernanke se obává, že výkon americké ekonomiky stále slábne, přestože banka na konci ledna výrazně snížila úrokové sazby.

Neutěšený stav amerického hospodářství potvrdili rovněž analytici švýcarské banky UBS. „(Recese) nepřichází, ta už je zde,“ zdůraznili ve zprávě klientům. Do poloviny letošního roku očekávají, že hrubý domácí produkt USA klesne o 0,6 procentního bodu. Prognózované snížení ovlivní zejména fakt, že problémy realitního sektoru a úvěrových trhů se přenesly na spotřebitele, kteří tradičně tvoří hybnou sílu americké ekonomiky.