Mýtné ve Stockholmu se zatím ukazuje jako ekonomické fiasko

Stockholm - Mýtné ve Stockholmu, které musejí zaplatit řidiči vjíždějící do centra švédské metropole, je z ekonomického hlediska pro město zatím fiaskem. Na základě analýzy, jejíž výsledek zveřejnil deník Dagens Nyheter, budou totiž původně předpokládané náklady na vybudování mýtného systému překročeny o 100 procent a celý projekt nyní poškozuje přebujelá byrokracie. Jestliže nynější stav bude pokračovat i nadále, mýtné začne podle všeho městu skutečně vydělávat nejdříve v roce 2011.

Mýto bylo po zkušebním období permanentně zavedeno loni v létě a výtěžek z poplatků má jít zčásti na rozvoj dopravní infrastruktury ve Stockholmu a okolí a zčásti na zlepšování hromadné dopravy. Podle odhadů z doby před zahájením mělo zavedení celého systému stát zhruba 900 milionů švédských korun (více než 2,5 miliardy Kč). Experti pak počítali s ročními příjmy kolem jedné miliardy švédských korun (asi 2,8 miliardy Kč), přičemž pořizovací náklady měly být splaceny během jednoho roku.

Skutečnost je však podle Dagens Nyheter jiná. Náklady na zřízení výběrčího systému jsou oproti původním plánům zhruba dvojnásobné, tedy 1,8 miliardy švédských korun (přes pět miliard Kč). Z koláče vybraných peněz pak výrazně ukrajují nečekaně vysoké náklady na služby řady poradenských firem a byrokracie. Stockholmský projekt silničního mýta se tak podle listu v celosvětovém měřítku zařadil k těm absolutně nejdražším.

Provozovatel systému firma IBM utrácí například podle propočtů namísto původně předpokládaných 100 milionů švédských korun ročně plných 400 milionů (asi 1,1 miliardy Kč). Poradenských firem zapojených do projektu je asi 100. Náklady tak pohlcují asi polovinu z příjmů. Srovnatelný projekt v norské metropoli Oslo přitom uvádí náklady ve výši pod deset procent z příjmů.

Švédské mýtné je tak podle Dagens Nyheter zatím ekonomickým fiaskem s naprosto nepřípustně drahou režií.